Isopropanol

Als er een middel is dat echt meer aandacht verdient, dan is het isopropanol. Het is de beste ontvetter, ontsmetter, insecticide, ontdooier en meer. Hierna staan van toepassingen waar je nooit aan gedacht hebt.

Isopropanol is wat lastig verkrijgbaar voor een redelijke prijs maar als je bijvoorbeeld met de buurt een flinke doos bestelt dan scheelt dat veel.

Er zijn verschillende concentraties, zuiverheden. Hierna wordt uitgegaan van een concentratie van 99.9%, die gangbaar is. Gebruik liever geen lagere concentraties omdat je dan minder goed weet wat er nog meer in zit behalve water.

Toepassingen van Isopropanol

Als oplosmiddel heeft het zowel goede polaire als apolaire kenmerken. Benzine (apolair) en water (polair) kan je niet mengen maar in combinatie met IPA wel.
Daarom kan het in brandstoffen zitten, om regen- en condenswater uit de tank op te lossen.

Als schoonmaakmiddel lost het dus uitstekend vetten op die je vervolgens gemakkelijk met water wegspoelt. Dankzij dit kenmerk kan je bijna iedere vervuiling aanpakken.

Vette lenzen van camera’s krijg je fantastisch schoon, beetje aanbrengen op een doekje, deppen, niet wrijven. Als het nog nat is opzuigen met een niet gewassen, nieuw of geloogd microvezeldoekje – vetvrij dus. Ook hier niet wrijven, alleen voorzichtig op de lens drukken.

Een bril is wat makkelijker, eerst afspelen onder lauw water, dan schoonmaken met IPA, weer afspoelen en iedere waas is weg. In een plantenspuit is wel zo handig. Druppeltjes water opzuigen met een vetvrij (dus nieuw of geloogd) microvezeldoekje. Nooit wrijven in verband met krassen.

“VHB Surface Cleaner”, een ontvetter van 3M, bevat 90 % isopropanol met zuiver water. De doekjes bevatten 50 % IPA. Het illustreert de werking, 3M is niet de eerste de beste, en het is natuurlijk verleidelijk zelf zulke oplossingen te maken met gedestilleerd water – weer met een vezeldoekje als hiervoor beschreven.

Lang geleden werd IPA gebruikt als anestheticum – met vervelende bijwerkingen. Gelukkig nu niet meer maar die anesthetische eigenschap is bruikbaar: Insecten vallen gewoon in slaap van IPA (en gaan vervolgens dood door overdosering). Zo kan je teken op de hond – die zich nog niet vastgezet hebben – makkelijk verdoven en weghalen. Teken zijn uiterst taai, vernietig ze goed en gebruik ontsmettingsmiddel om alles weer schoon te maken.

Een klein plantenspuitje, die je dan op stand “straal” zet, werkt prima. Vliegen en muggen spuit je trouwens ook makkelijk vanaf een kleine afstand dood. Pas natuurlijk wel een beetje op in de buurt van fornuizen, brandende kaarsen… Het mooie van deze methode is dat je gericht iets doet met een redelijk onschuldig middel, dit in tegenstelling tot het gebruik van verdelgingsmiddelen in een spuitbus. Overweeg ook borax in te zetten tegen insecten.

You Might Also Like

Back to top